Dzięki transformacji, jaką w ostatnim czasie przeszedł ten sektor, Polska zajmuje czołowe miejsce wśród liderów przemysłu drobiarskiego na świecie, obok takich krajów jak Brazylia, czy Stany Zjednoczone.
Oprócz konkurencyjności cenowej polskie produkty drobiowe cechuje wysoka jakość i wciąż rosnąca efektywność zakładów przetwórczych. Udział polskiego eksportu w branży drobiarskiej wciąż rośnie i jej wartość szacuje się obecnie na kilka miliardów euro rocznie. Jeszcze w latach 90. produkcja drobiu stanowiła tylko niewielki procent krajowej produkcji. Kluczowe na dalszy rozwój branży drobiarskiej okazały się integracja z Unią Europejską oraz wzrost rozwoju technologicznego kraju. To z kolei wiązało się ze wzmożonym zapotrzebowaniem na produkty drobiowe zarówno na rynku rodzimym, jak i na arenie międzynarodowej.
Dynamika rozwoju przemysłu drobiarskiego w kraju związana jest z kilkoma kluczowymi czynnikami – stosunkowo niskie koszty produkcji zapewniają wciąż konkurencyjne ceny produktów na rynkach zagranicznych. Jednocześnie dostęp do wykwalifikowanej kadry pracowników oraz rozwój infrastruktury mają ogromny wpływ na efektywność produkcji. Wysoka jakość drobiu jest także rezultatem produkcji w oparciu o ścisłe normy sanitarno-weterynaryjne. Czynniki te mają wpływ na wciąż rosnący popyt produktów drobiowych na rynki europejskie i nie tylko.

Przemysł drobiarski skupia się w Polsce wokół produkcji drobiu, w tym kurcząt, indyków, kaczek i gęsi. Jest ona skoncentrowana w głównej mierze w dużych fermach, zajmujących się intensywną produkcją drobiu. Rocznie produkcja drobiu sięga 3 milionów ton, z czego ponad połowa trafia na rynki zagraniczne, głównie do krajów Unii Europejskiej: Niemiec, Francji, Wielkiej Brytanii, czy Holandii. Na rynkach tych największą popularnością cieszą się nie tylko surowe mięso drobiowe, ale także produkty przetworzone. Kraje wysoko rozwinięte Europy Zachodniej wykazują wysokie zapotrzebowanie na tego typu żywność, szybką i wygodną w przygotowaniu. Krajowy sektor przetwórstwa drobiowego stara się nadążyć za tym trendem, dostosowując produkcję i oferując żywność dostosowaną do wymogów tamtejszych konsumentów.
Koncentracja ferm i zakładów drobiarskich na terenach wiejskich przyczynia się do zapewniania miejsc pracy ludności z tych obszarów, znajdujących zatrudnienie w różnych gałęziach przemysłu, począwszy od hodowli po transport czy logistykę. Czerpanie korzyści finansowych przyczynia się do rozwijania obszarów wiejskich i podejmowania inwestycji w ich rozwój.

W głównej mierze związane są one z rosnącą świadomością konsumentów, dotyczącą zrównoważonej produkcji i dbania o dobrostan zwierząt. Wymagania te pociągają za sobą również inwestycję środków w nowoczesne technologie, zapewniające chociażby wielokrotne wykorzystanie zasobów, ograniczenia w zużyciu wykorzystywanych surowców, recykling wody, czy wprowadzanie technologii niskoemisyjnych.
Wszystkie powyższe działania przyczyniają się do wzrostu znaczenia przemysłu drobiarskiego na arenie międzynarodowej, rosnącej konkurencyjności i udanej ekspansji producentów polskich sektora drobiarskiego na coraz to nowe rynki zagraniczne.
Źródło: https://www.poland-export.pl
Autor:
Lubelska Fundacja Rozwoju
Enterprise Europe Network
powrót